|簡體中文

比思論壇

按這成為會員
搜索

查看: 1417|回復: 6
打印 上一主題 下一主題

[台灣] 啦啦旅行社 之 4日3夜台北之旅

匿名
樓主
匿名  發表於 2011-9-1 20:17:37
今次係我第一次去台北, 其實都係7月尾先開始計劃去台北, 8月頭先至落實.
到買package之前, 屋企人先發現護照期限唔夠半年.

我就拿拿臨上網同屋企人申請續期.
好彩最後都趕得切.
今次既團友係: 小弟啦啦, 啦啦家姐, 啦啦阿姨.
我地就book左永安既package, 住宿係皇家季節酒店, 而航空公司係長榮航空.

Day 1 (20-8-2011) (Part 1 - #2 #3):

香港 --> 桃園國際機場 --> 酒店 --> 淡水老街 --> 淡水漁人碼頭 --> 士林夜市 --> 美麗華百華園 --> 酒店

Day 2 (21-8-2011) :

酒店 --> 民權西路 --> 中山站 --> 東區 --> 信義區 --> 西門町 --> 酒店

Day 3 (22-8-2011
) :

酒店 --> 九份 --> 地下街 --> 忠考新生 --> 新光三越 --> KMall --> 地下街 --> 酒店

Day 4 (23-8-2011) :

酒店 --> 西門町 --> 信義區 --> 永康街 --> 酒店 --> 桃園國際機場 --> 香港

匿名
沙發
匿名  發表於 2011-9-1 20:20:43
Day 1 (20-8-2011) (Part 1)

plan左大概一個月既台北之旅, 終於到啦. 我地大概5點幾6點就起左身, 上陣網就準備出發啦. 搭左大半個鐘的士, 終於到左機場啦 !!

我地首先辦理左 check-in 手續先, 再去返永安團領隊度拎返我地book既酒店, 飛狗巴士車飛... 之後就去食早餐啦 !!

食飽飽之後, 入左禁區, 行左一陣, 見差唔多, 就去閘口準備登機啦.

就起e個時候, 發現...

我地搭既 BR892 改左24號閘口.

開始登機了.

冇得坐窗口位.

真係好快, hea下hea下, 大概個半鐘就到桃園國際機場啦 !!

拎完行李, 我地就出發去飛狗巴士度拎車飛啦, 因為 package 包埋我地一程飛狗巴士.

出發了, 我地係搭5502.

我之前做過功課, 原來真係要轉車.
不過好彩唔使等, 同埋最後會車到去酒店門口.

終於到酒店啦, 車程大概一個鐘.

我地當然唔係住e間啦.

我地係住e間.

要過馬路.

我地就係住皇家季節酒店 !!

我地住既e邊都幾細下 !!

到左酒店, 原來都仲係13:30, 要15:00先開始 check-in !! 咁我地唯有放低行李, 夜晚返尼先 check in 啦 !!

既然未可以 check-in , 我地就搭 13:40 既酒店巴士去台北車站 !!

由酒店去台北車站, 大概要10分鐘車程 !!
途經君品酒店 !!

終於到台北車站啦.

原來酒店巴士只送不接 !!  

我地首先就入去買定原定Day 2去九份既車飛 !!
排左一輪, 個職員就同我地講, 21/8既座位已經滿座 !!
因為Day 2係星期日, 所以咁快就已經滿座, 所以我地就決定將Day 2同Day 3既行程對調 !!
既然買唔到車飛, 我地就出發去淡水啦 !!

淡水線 !!

沿途車外景色.

原來要轉車, 我地冇轉到, 最後要起北投轉車.

終於到左淡水啦.

車程40分鐘 !!

我地首先去食野先 !!

我地行左去英專路搵野食 !!

鎖定目標 !!

牛肉麵 !!

我叫左一碗牛筋麵 !!

匿名
板凳
匿名  發表於 2011-9-1 20:23:42
Day 1 (20-8-2011) (Part 2)

食完牛肉麵又起程啦.

我地由英專路行返出去淡水老街 !!

大哥大.

魚穌, 不過e間唔係最好.

鐵蛋.

我地走左入去睇下.

許義魚穌, 買左4包.

好出名既阿婆鐵蛋.

可口魚丸, 我地走左入去試下.

叫左一碗試下 !!

都ok, 本來想買包返香港, 但係放唔到咁多日.

我地入左去行下, 順便涼下冷氣.

我地返轉頭, 買左包鐵蛋試下.

買左包蝦片.

跟著入左e間魚丸博物館 !!

魚丸博物館 !!

係冇野睇架 !!

咩係Q餅.!?

留返Day 4先買手信.

勁大過南瓜 !!

行到5點, 我地就行返去公車站啦 !!

見到有水果檔, 買左一個宵夜.

好想食 !!

就快到啦 !!

請大家多給發帖者支持,有您們回應支持,才有動力去發貼!
匿名
地板
匿名  發表於 2011-9-1 20:24:22
請善用帖子右下角舉報鍵,來檢舉有害網站/垃圾/宣傳帖,每個舉報會有金錢增加。
Day 1 (20-8-2011) (Part 3)

行完淡水老街, 我地就出發去淡水漁人碼頭 !!

熱屎辣辣仲著長衫, 冷帽 !!

搭紅26公車.

此時已經 17:20 !!

就快到啦.

到啦.

車程原來要 30 分鐘 !!

太陽伯伯準備落山啦.

情人橋 !!

我地去到既時候都仲早, 建議想去睇日落既ching們, 可以先check定日落時間 !!

想涼下冷氣可以入去行下.

情人橋 !!

上到橋上面 !!

遠看情人橋 !!

如果再夜d, 景色就更加靚 !!

上橋啦 !!

落橋啦.

行返去公車站.

原來咁就行左 40 分鐘 !! 又要搭返公車返淡水站啦 !!

不要把自己的東西藏起來,論壇需要你的分享才能成長!!
無效樓層,該帖已經被刪除
無效樓層,該帖已經被刪除

小學生

開心
  • 簽到天數: 839 天

推廣值
    貢獻值
    我喜欢 狂顶的帖子
    重要聲明:本論壇是以即時上載留言的方式運作,比思論壇對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本論壇受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們比思論壇有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ),同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。

手機版| 廣告聯繫

GMT+8, 2024-5-18 23:00 , Processed in 0.027919 second(s), 27 queries , Gzip On.